Perception

De tolkade sinnesintrycken av vår omvärld.

Ordmoln upprepning perceptionPerception handlar om sinnesintryck, hur vi uppfattar ting och situationer. Det går att skilja på sensationer och perceptioner. Medan sensationerna är de omedelbara sinnesintrycken är perceptionerna de tolkade sinnesintrycken. Primitiva livsformer kan ha sensationer medan mer avancerade livsformer även har perceptioner. Medan sensationer enbart rör varseblivningen av den egna kroppen och signaler från sinnesorganen inbegriper perceptioner även kontakten med omgivningen.

Genom perception kan vi orientera oss i rummet, interagera med föremål runtom oss och förstå vad som kommer hända genom orsakssammanhang. Hjärnan förser oss med information om omvärlden och den kan skilja sig från rena sinnesintryck. Vad vi uppfattar är representationer av omvärlden snarare än de rena tingen. Den tolkning av sinnesintryck som ingår i vår perception ger oss information som vi inte direkt kan erfara med våra sinnen. Vi kan till exempel inte på avstånd se att en människa vänd mot oss har en baksida, men vi utgår från att så är fallet. Vi utgår också från att en människa på långt avstånd är ungefär lika stor som de vi ser på nära avstånd även om informationen från de rena synintrycken utgörs av en mycket mindre människa.

Vår hjärna adderar alltså information till våra sinnesintryck. Hjärnan bidrar till tolkningen av vad som finns omkring oss. Den hjälper oss också att sammanställa information. Som när vi genom hörselintryck av ett motorljud kan frammana bilden av ett motorfordon för vårt inre.

Detta leder ibland till att hjärnan skapar representationer av omvärlden som är falska. Vi kan till exempel inbilla oss att vi ser något komma emot oss fast det bara är en skugga. Peter Gärdenfors som är professor i kognitionsvetenskap skriver: ”Ju svagare sinnesintrycken är, desto lättare blir det för hjärnan att själv skapa sina perceptioner. I själva verket är vi så beroende av perceptioner att om man utestänger oss från sinnesintryck, börjar vi snart att hallucinera.” Gärdenfors berör även hur drömmarna kan ses som ett slags perceptioner frikopplade från sensationer, vilket förklarar varför drömvärlden kan te sig kaotisk och osammanhängande. 

Källor

Artikel publicerad: 2024.09.17
Författare: Psykologisktvetande.se