Varför vi byter gåvor

Traditionens och evolutionens roll i utbyten.

Julklappar under granEn tradition som merparten av oss delar är att ge bort och ta emot gåvor vid högtider och andra speciella tillfällen. Det kan tyckas vara en tradition som uppkommit genom kulturen, men det finns ett djupt psykologiskt arv inom oss som manar fram bytet av gåvor.

En del må ogilla skicket att byta gåvor vid jul på grund av de krav som medföljer. Det är utan tvivel så att många upplever social och ekonomisk press kring handlande av julklappar. En julklappsfri jul är ett mantra som ekar allt tätare. Men många som pratar om den julklappsfria julen väljer i slutändan ändå att ha kvar julklapparna, något som bekräftar styrkan i traditionen – och de psykologiska mekanismerna. För man ska inte glömma att det finns mycket välbefinnande i att ge och få presenter.

Oavsett vad man tycker om jultraditionen och andra tillfällen med inslagna paket i omlopp är det en mänsklig företeelse, förenad med vår sociala evolution, att byta gåvor.

Att ge och ta emot gåvor var ett sätt för våra förfäder att knyta och upprätthålla kontakter med andra samt att skaffa sig förnödenheter. En viktig del i allt detta var att någon kunde dela med sig i vetskapen om att detta skulle återgäldas. På så sätt fick gåvan funktionen att man senare, när behov uppstod, kunde erhålla något från någon annan. Att inte ge tillbaka en gåva i retur kunde vara ödesdigert för ens sociala kontakter. Därför upprättades tidigt en ömsesidighet i att byta gåvor då det var av gagn för bägge parter.

Det som idag ofta förvandlas till en konventionell gest där vuxna ger varandra saker de lika gärna själva kunde köpt var i ett tidigare skede av den mänskliga historien av betydligt mer nyttig karaktär. Att byta gåvor var en form av resursfördelning.

Mer läsning: Vårt behov av gudar

Källor

Artikel publicerad: 2019.11.04
Författare: Oskar Strandberg


Tillbaka till toppen av sidan | Alla artiklar