Aspergers syndrom
Vad som utmärker Aspergers syndrom samt typiska symtom.
Aspergers syndrom brukar betecknas som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket karaktäriseras av avvikelser hos hjärnans funktion. Utmärkande drag är hög intelligens parat med social oförmåga.
Namnet är taget efter Hans Asperger som beskrev sjukdomens huvuddrag 1944, men först på 1980-talet blev det en diagnos och termen myntades då av psykiatrikern Lorna Wing. Sedan en tid tillbaka brukar Aspergers syndrom inte räknas som en fristående psykisk störning utan klassas som ett autismspektrumtillstånd.
Tre till sex av tusen födda barn utvecklar symptom under de första tio levnadsåren. Pojkar drabbas oftare än flickor, men det tros ha en delförklaring i att pojkar av naturen i högre grad uppvisar beteenden som är närliggande sådana som är karaktäristiska för Aspbergers. Det är dock vanligt att symptomen nonchaleras eller inte uppfattas som något som behöver åtgärdas eller som kan behandlas genom åtgärder inom den psykiska vården. Det kan också vara att läkare inom vården ställer andra diagnoser, inklusive atypisk depression och personlighetssyndrom.
Symptom och typiska kännetecken
Symptom varav flera eller några kan passa in på Aspergers syndrom:
- Brister i förmåga till social interaktion.
- Märkbart lågt intresse ifråga om umgänge med jämnåriga.
- Socialt och emotionellt avvikande beteende som faller utanför normen.
- Snäva intressen som breder ut sig på bekostnad av övrig sysselsättning
- Tvångsmässigt handlande, till exempel starkt behov att upprätthålla strikta rutiner på vissa områden.
- Tal- och språkproblem, exempelvis sen talutveckling eller ovanligt röstläge.
- Svårighet att tillägna sig icke-verbal kommunikation, inklusive bristfälligt kroppsspråk och avvikande ansiktsuttryck och blick.
- Problem i den motoriska utvecklingen.
Symptomen överlag ger en bild av social problematik och speciell begåvning. Personer med Aspergers syndrom har ofta en speciell begåvning. Ibland kan det vara en helt meningslös sådan som att kunna alla namnsdagar under året. Men det kan också vara sådant som matematik eller musik.
I detta avseende finns likheter med autistiska drag, vilka också kan utmärkas av en specialbegåvning i kombination med social problematik (som nämndes ovan inordnas Aspergers syndrom ibland inom autismspektrumet).
Andra typiska kännetecken hos de med Aspergers syndrom är monotoni, att de ägnar sig väldigt mycket åt just en sak medan de är i hög grad ointresserade av andra saker. De är därför mycket kunniga på sitt specialområde men därutöver kan sakna mycket kunskap som ofta andra har.
Det monotona kan också visa sig att personen är noga med att vilja upprepa samma rutiner. Som att äta ungefär samma mat hela tiden och andra områden där saker helst ska upprepas för att personen inte ska bli missbelåten.
Ett ytterligare symptom hos personer med Aspergers syndrom är stark ljudkänslighet, vilket beror på att en försämrad förmåga att sortera sinnesintryck och således en oförmåga att koppla bort ljud som andra lyckas bortse från. Detta är också förenligt med att personer med Aspergers syndrom äger en förmåga att lägga märke till detaljer.
Ett annat symptom kan vara att personen har något svårt med motoriken och sällan utmärker sig inom idrott.
Personer med Aspergers syndrom är ofta mycket ärliga och säger rakt ut sådant de flesta andra inte säger, vilka lärt sig följa sociala normer. Personer med Aspergers syndrom har svårt för att ”kallprata”. Som mycket annat med Aspergers syndrom behöver detta i sig inte betyda att personen har denna psykiska åkomma utan det kan bero på en asocial personlighet eller en motvilja till sociala konventioner. För en person med Aspergers syndrom kan det överhuvudtaget vara svårt att sätta sig in i hur andra människor tänker och fungerar. Därför rör det sig inte om en sorts ”protest” utan helt enkelt om en oförmåga att fungera ”normalt” i det sociala.
Mer läsning: Psykiatri och psykisk sjukdom
Källor
- Psykiatri (red. Herlofson, Jörgen) (2016) Gillberg, Christoffer
Artikel publicerad: 2024.09.22
Författare: Psykologisktvetande.se